Składniki: 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz do smaku Sos: 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka rumu ½ cytryny 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany szczypta tymianku sól, pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek polać sosem sojowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. W międzyczasie przygotować sos. Obrany…
Kategoria: Krewetki
Krewetki
Krewetki pyszności
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oleju 1 pomidor 5 dkg masła ¼ szklanki białego wina 1 łyżka koniaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz 1 cebula 4 plastry sera feta posiekany koper Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku…
Krewetki
Panierowane krewetko w sosie słodko kwaśnym
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych, schłodzonych krewetek 2 skłócone jajka tarta bułka olej do głębokiego smażenia Sos: 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka bulionu z kurczaka 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki…
Krewetki
Krewetki w sosie czosnkowym Marty
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg odwłoków krewetek 8 łyżek oliwy z oliwek 4 drobno pokrojone ząbki czosnku 1 suszona, pozbawiona nasion papryczka chili sól morska, mielona papryka natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, dokładnie osuszyć, posolić, odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać papryczkę chili i czosnek, smażyć chwilkę mieszając. Dodać krewetki, smażyć mieszając 2…
Krewetki
Krewetki kokosowo maślane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek olej do głębokiego smażenia 3 łyżki masła posiekana papryczka chili bez nasion 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka białego wina 6 łyżek wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Krewetki obrać z pancerza, naciąć górną stronę odwłoka, usunąć czarne jelito, opłukać, wysuszyć. W dużym…