Składniki: 12 krewetek 1/2 szklanki sosu sojowego 3 łyżki zielonego sosu chilli 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki sherry pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Krewetki obrać i usunąć czarną nitkę z grzbietu. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Zalać nią krewetki i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć krewetki z marynaty, osączyć, i nadziewać na…
Kategoria: Krewetki
Krewetki
Krewetki w sosie pomidorowym Dominiki
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek Sos: 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekany ząbek czosnku 20 dkg posiekanych konserwowanych pomidorów konserwowych wraz z sokiem 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej bazylii ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać…
Krewetki
Pikantne krewetki czosnkiem pachnące
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy 1 czerwona, oczyszczona z nasion papryka chili 8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 50 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę smażyć aż papryka zacznie zmieniać kolor, dodać czosnek, smażyć uważając aby czosnek nie rumienił się. Po około 1…
Krewetki
Krewetki królewskie zapiekane
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka tartej bulki 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki ½ szklanki wytrawnego sherry szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta papryki 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony…
Krewetki
Krewetki królewskie w sosie pomidorowym
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 30 dkg surowych odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżeczka soli
- ½ białka jajka, ubić na pianę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jędrne pomidory
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 młode cebulki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka wódki czystej
- natka pietruszki