Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Krewetki

Krewetki z zielonym sosem chilli

Składniki: 12 krewetek 1/2 szklanki sosu sojowego 3 łyżki zielonego sosu chilli 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki sherry pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Krewetki obrać i usunąć czarną nitkę z grzbietu. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Zalać nią krewetki i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć krewetki z marynaty, osączyć, i nadziewać na…

Krewetki w sosie pomidorowym Dominiki

Składniki: 25 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek Sos: 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekany ząbek czosnku 20 dkg posiekanych konserwowanych pomidorów konserwowych wraz z sokiem 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej bazylii ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać…

Pikantne krewetki czosnkiem pachnące

Składniki: 2 łyżki oliwy 1 czerwona, oczyszczona z nasion papryka chili 8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 50 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę smażyć aż papryka zacznie zmieniać kolor, dodać czosnek, smażyć uważając aby czosnek nie rumienił się. Po około 1…

Krewetki królewskie zapiekane

Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka tartej bulki 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki ½ szklanki wytrawnego sherry szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta papryki 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony…