Składniki: 1 kg polędwicy wołowej puszka oliwek puszka kaprów 4-5 pieczarek kostka rosołowa 6 łyżek gorącej wody łyżeczka masła 10 szalotek sól biały pieprz sos tabasco Sposób wykonania: Polędwicę pokroić w grube plastry, które lekko rozbić po czym podsmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie pieczarki, kapary i oliwki zalać kostką rosołową rozpuszczoną w…
Kategoria: Wołowina
Wołowina
Zrazy po kasztelańsku
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wołowina 1 kg smalec 6 dag masło 2 dag mąka 1 dag śmietana 100 ml* cebula 2 sztuki suszone grzyby 5 sztuk chleb razowy sól pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby należy umyć, a następnie namoczyć w szklance przegotowanej wody, po czym ugotować je i pokroić w grube plasterki. Cebulkę po obraniu należy posiekać, zarumienić na…
Wołowina
Imbirowe szaszłyki
by albertos • • 0 Comments
Wołowina
Wołowina w czerwonym winie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wołowina 5 steków olej 3/4 szklanki sól pieprz Bejca: czerwone wino 70 ml olej 1 szklanka liść laurowy 3 sztuki pieprz ziarnisty 5 sztuk tymianek 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia: Do miseczki należy wlać wino i olej, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i tymianek, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Steki wołowe należy namoczyć w…
Wołowina
Wołowina duszona w winie
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mostka wołowego 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 por 2 cebule ½ szkl. czerwonego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Mostek oprószyć solą oraz pieprzem a warzywa pokroić. Następnie warzywa ułożyć na dnie rondla a na nich położyć mostek. Zalać cało winem i śmietaną. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…

