Składniki: 2 kg udźca wołowego 200 g słoniny 2 łyżki masła 2 cebule 1 pietruszka 2 marchewki 1 por skórka starta z 1 cytryny 1 szkl. półwytrawnego wina ½ szkl. 3 % octu łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny, wówczas wstawić o lodówki na 12…
Kategoria: Wołowina
Wołowina
Pieczeń wołowa faszerowana
by Maria Szotek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg wołowiny 3 łyżki masła sól Farsz: 3 łyżki masła 2 cebule sól pieprz ½ szkl. żółtego sera 200 g białego chleba 2 żółtka Sposób wykonania; Cebulę bardzo drobno posiekać po czym dodać do niej starty chleb i ser, żółtka oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie…
Wołowina
Duszona wołowina z aromatem kawy
by Kinga Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 700 g wołowiny 2-3 cebule 2-3 łyżki tłuszczu 1 szkl. wody 2/3 szkl. mocno zaparzonej kawy łyżka mąki ½ szkl. śmietany 2-3 pomidory sól pieprz Sposób wykonania: Wołowinę pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą oraz pieprzem i wrzucić do niej posiekaną cebulę. Całość podsmażyć…
Wołowina
Polędwica wołowa duszona w winie
by Kinga Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg polędwicy wołowej 100 g słoniny 1-2 łyżki masła ocet sól Sos: 1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżki maki sól ocet Sposób wykonania: Cukier skaremelizować po czym rozprowadzić go 2 łyżkami wody, wówczas doprowadzić całość do zagotowania. Następnie dodać mąką, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze na koniec szklankę wina,…
Wołowina
Wołowina z grzybami i ziemiankami w śmietanie
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 500 g wołowiny 800 g grzybów 3-4 cebule 7-9 ziemniaków 1 1/5 szkl. śmietany łyżka koncentratu pomidorowego 9 łyżek masła Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić po czym wrzucić do niej pokrojone grzyby i całość obsmażyć. W między czasie obrać ziemniaki, pokroić je w plasterki i również podsmażyć. Następnie pokroić wołowinę w kostkę i tak…