Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Polędwica z wątróbką

Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 g gęsich wątróbek 100 g surowego wędzonego boczku 100 g zielonego groszku 2 pomidory 100 g pieczarek 2 zielone papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek podsmażyć na patelni, wówczas wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, wątróbkę oraz pomidory. Podlać bulionem i trzymać na dużym ogniu kilka minut po czym dodać groszek…

Tokań z polędwicy wołowej

Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…

Tokań wołowy

Składniki: 600 g wołowiny 150 g przygotowanego wcześniej leczo 100 g surowego wędzonego boczku 200 g kiełbasek debreczyńskich 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski…

Wołowina na ostro

Składniki: 800 g wołowiny bez kości 1 cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać mięso pokrojone w paseczki. Całość podsmażyć i zalać winem, dodać jeszcze posiekany czosnek oraz sól i pieprz do…

Burger z wołowiny z fetą

Składniki: 600 g mielonej wołowiny ½ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki pieprzu ½ szkl. pokruszonego sera feta Sposób wykonania: Do mięsa mielonego dodać ser i doprawić do smoku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i z powstałej masy formować krążki, które usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.