Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Polędwica wołowa z grilla

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej Marynata: ½ szklanki oleju 1 łyżka musztardy 3 łyżki soku z cytryny kilka listków mięty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry. Składniki marynaty wymieszać. W grubej plastikowej torbie umieścić mięso, dodać marynatę, zamknąć torbę, potrząsać nią chwilę, odłożyć do lodówki  na minimum 2 godziny. Smażyć…

Wołowina duszona z czerwoną kapustą

Składniki: 30 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny bez kości 25 dkg posiekanej, czerwonej kapusty 10 dkg obranych, rozdrobnionych orzechów włoskich 1 posiekany ząbek czosnku 1 posiekana mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka musztardy Sposób przyrządzenia: Mięso w miseczce polać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na 30 minut,…

Polędwica wołowa z patelni

Składniki: 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu Worcestershire Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki pokrojonego czosnku sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, na około 10 minut. Na patelni…

Żeberka wołowe z grilla

Składniki:

 

  • 1,5 kg żeberek wołowych pociętych na odcinki o długości około 10 cm
  • liście sałaty lodowej lub masłowej

     

    Marynata:

  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
  • 2 łyżki wyprażonego sezamu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 6 rozgniecionych w prasce ząbków czosnku
  • 5 szalotek z zielonym szczypiorem