Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków 8 szklanek soku z kiszonej kapusty 2 duże cebule 2 łyżki mąki 4 łyżki smalcu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Flaki umyć, włożyć do garnka, zalać wrząca wodą i obgotować. Odcedzić i ponownie obgotować, odcedzić, wystudzić i pokroić w…
Kategoria: Wieprzowina
Karkówka
Karkówka na słodko-kwaśno
by Magda Durska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki 1 op. suszonych śliwek 1 op. moreli 1 słoik sosu słodko-kwaśnego 1 słoik sosu meksykańskiego ½ szkl. wody przyprawa do karkówki sól pieprz Sposób wykonania: Karkówkę pokroić w plastry, które oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do karkówki. Wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając…
Wieprzowina
Pieczeń z żółtym serem
by Kasia Seroczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mielonego mięsa 3 jajka ½ pęczka koperku natka pietruszki szczypiorek 300 g żółtego sera bułka tarta sól pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jaja i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie rozsmarować masę mięsna na papierze do pieczenia posmarowanym olejem. Seler zetrzeć na tarce a zieleninę posiekać.…
Schab
Schab długo marynowany
by Marta Serwin • • 0 Comments
Składniki: ½ kg schabu łyżka soli łyżka cukru ½ łyżki pieprzu Sposób wykonania: Do rękawa foliowego wsypać cukier, pieprz oraz sól. Wymieszać potrząsając workiem po czym włożyć mięso i jeszcze raz poruszać aby mięso równomiernie okryło się przyprawami. Wstawić do lodówki na 4 dni. Każdego dnia przewracać worek aby powstały sok równomiernie zamarynował mięso. Po…
Wieprzowina
Polędwiczki w sosie śliwkowo-orzechowym
by Julia Zybała • • 0 Comments
Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 4 łyżki masła 100 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych natka pietruszki czosnek zioła 100 ml oliwy 100g suszonych śliwek 100 ml słodkiego ciemnego piwa Sposób wykonania: Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz natrzeć czosnkiem po czym obsmażyć an rozgrzanym maśle. W między czasie na suchej patelni uprażyć…