Kapusta kwaszona z jabłkami 50 g boczku pokroić w drobną kostkę i w 2 łyżkach oleju spożywczego wytopić na skwarki, tłuszcz przełożyć do garnka 500 g kapusty kwaszonej roztrząsnąć i ew. pokroić, włożyć do garnka, dodać 1/2 liścia laurowego 5 jagód jałowca razem poddusić, podlać 125 ml (1/8 l) gorącej wody i dusić kwaszoną kapustę przez…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Filety z piersi dzikiej kaczki w powijakach z boczku
by Michał milak • • 0 Comments
4 filety z piersi dzikiej kaczki (po 200 g) przyprawić solą, pieprzem słodką papryką w proszku 250 g boczku pokroić w plasterki, obwinąć nimi filety z piersi kaczki obsmażać 4�5 minut z obu stron, postawić w cieple. Na sos porzeczkowy 150 g porzeczek wraz z sokiem z 1 cytryny krótko zagotować, dodać 50 ml…
Dziczyzna
Udka bażancie marynowane w pigwowej zalewie
by Michał Milak • • 0 Comments
4 udka bażancie po 200 g piec na 60 g masła sklarowanego z każdej strony po 3 minuty 200 g galaretki pigwowej wraz z 50 ml koniaku sokiem z 1 cytryny 125 ml (1/8 l) białego wina 2 łyżkami ziołowego octu dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po…
Dziczyzna
Bażant z nadzieniem 2
by Michał Milak • • 1 Comment
1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…
Dziczyzna
Dzikie ptactwo – kilka rad praktycznych
by Michał Milak • • 0 Comments
Kiedy dzika kaczka, bażant i przepiórka zostaną oskubane z pierza, wtedy można być pewnym, że na stół trafią klasyczni przedstawiciele wytwornej kuchni. Dzikie ptactwo najlepiej smakuje w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Albowiem w okresie od października do marca jest dozwolony odstrzał żyjącej w naturalnych warunkach skrzydlatej zwierzyny. Renomowane sklepy prowadzące sprzedaż dziczyzny lub specjalistyczne…