Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dziczyzna

Mięso jelenia – kilka informacji.

 Chyba nie ma takiego drugiego zwierzęcia, które jak jeleń było przez tysiąclecia otaczane równie wielkim kultem. Nie dziw więc, że jest on bohaterem niezliczonych legend. Do czasów nowożytnych uważano jelenia za królewską zwierzynę, na którą wolno byto polować tylko szlachetnie urodzonym. Natomiast jeżeli ktoś chce dzisiaj zapolować na jelenia, robi to najczęściej za pomocą noża…

Comber jelonka w cieście francuskim

750 g combra jelonka (bez kości) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon rozgrzać 1 łyżkę masła sklarowanego krótko obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem wyjąć z tłuszczu obrać 2-3 cebule i pokroić w drobną kostkę obrać 125 g tłustego boczku pokroić w drobną kostkę oczyścić 125 g…

Steki z jelenia z sosem bearneńskim

Roztopić 100 g masła odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce) grubo zmielonym czarnym pieprzem 1 łyżeczką octu winnego 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli…

Pieczeń z jelenia duszona w sosie jałowcowym z makaronem wstążki

1 pęczek bylicy piołunu 1 pęczek szałwii 1-1,3 kg łopatki jelenia Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić solą, pieprzem 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczką papryki w proszku oraz 2 cebule obrać i pokroić w ósemki. Do…