Skład:
- bażant
- sól
- po kieliszku koniaku i czerwonego wina
- 15 dkg słoniny
Nadzienie:
- 2 jajka
- 20dkg cielęciny
- 3 wątróbki z drobiu
- łyżka tartej bułki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Skład: 1 kg polędwicy z dzika sok z cytryny 1 ½ szklanki domowego, czerwonego wytrawnego wina listek laurowy po kilkanaście ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca cynamon kilka goździków 3 ząbki czosnku 3 cebule 10dkg suszonych śliwek 1 łyżka smalcu sól, pieprz cukier Sposób wykonania: Zagotować wino z przyprawami i ostudzić. Polędwice oczyścić z żył…
Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…
Skład: duży comber zajęczy 150g tłustej szynki 100g słoniny 2 ogórki kiszone liść laurowy sól, pieprz, papryka Sposób wykonania: Comber zajęczy wyfiletować, pokroić w plastry. W podobne plastry pokroić szynkę oraz ogórki. Na szpadki do szłyków nabijać kolejno: plastry słoniny, zająca, szynki, liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni. Następnie podlać niewielką ilością…