Takie kotlety można robić z każdej zwierzyny, nawet z udźców zajęczych lub z odpadków sarny. Zwierzynę surową, oczyszczoną z błon, drobno posiekać, dodać na funt zwierzyny 2 bułki, okrój one ze skórki, namoczone w mleku i niewyciśnięte, łyżkę masła surowego, całe jajko soli i szczyptę gałki muszkatołowej, wszystko doskonale wymieszać, aż się utworzy jednolita masa,…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Comber sarni i jeleni.
by marek • • 0 Comments
Chcąc cąber sarni przechować dłuższy czas, trzeba go owinąć płótnem, umaczanym w przegotowanym z korzeniami i wystudzonym occie i wynieść do piwnicy ; latem trzeba jeszcze obłożyć lodem, najlepiej w koszyku, z którego by woda uciekać mogła. Jeżeli sarni cąber ma być świeżo pieczony, to go choć na jeden dzień skropić octem, lub włożyć w…
Dziczyzna
Comber sarni ze śmietaną.
by marek • • 0 Comments
Zamarynowany w rosole comber sarni wyżyłować, posolić, naszpikować słoniną i piec w piecu przez 2 godziny, polewając z początku masłem, a gdy już nawpół upieczony, kwaśną śmietaną zmieszaną z sosem z pod combra. Na kwadrans przed wydaniem obsypać go lekko mąką, polać jeszcze kilka razy i wydać tak samo pokrajany ugarnirowany jak poprzedni. Na podstawie…
Dziczyzna
Polędwica z jelenia*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Comber z jelenia – 20 dk Świeże prawdziwki – 10 dk Czerwone wino – 200 ml Sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i…
Dziczyzna
Udziec sarni pieczony
by Romek • • 3 komentarze
Skład: udziec sarni 1/2 łyżki mielonego jałowica 1 łyżka soku z cytryny boczek lub słoninka 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany sól Marynata: 1 szklanka wina białego wytrawnego 8-10 jagód jałowica zioła wg uznania 2-3 ziarna pieprzu szczypta cukru Sposób przyrządzenia: Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, układamy…