Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Filet drobiowy w panierce serowej

Składniki: 200 g sera Lazur złocisty 4 filety z kurczaka lub indyka (porcja ok. 150g) 300 g bułki tartej 200 ml oleju 2 jajka przyprawa warzywna sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ser Lazur złocisty zamrażamy a następnie mielimy. Filety rozbijamy i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w zmielonym…

Skrzydełka Kentucky (ala KFC)

Baza:

  • Litr wody
  • 6 skrzydełek z kurczaka

Panierka:

  • 1kg mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (dużo) przyprawy w proporcji około 18 gram na każdy kilogram mąki !!

Marynata:

  • 0,5L wody
  • ostra papryka (myślę torebka 17gram wystarczy)
  • chili (najlepiej w płynie) kilka kropel
  • mąka ziemniaczana (tyle, żeby marynata szybko nie spływała z kurczaka, jednak bez przesady, konsystencja miodu to już przesada)

Galareta z drobiu

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1.5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 1 listek laurowy
  • sól, ostra papryka, ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 białka
  • 6-8 łyżeczek żelatyny
  • 1-2 jajka na twardo
  • zielony groszek

Podroby drobiowe z warzywami po chińsku

Składniki: 500 g szyjek i skrzydełek drobiu, 250 g podrobów z kurcząt (wątróbki, żołądki), 250 g fasolki szparagowej, 2 spore marchewki, 1/2 średniego buraka cukrowego, 4 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, 1 łyżka smalcu, kilka listków świeżej mięty, pieprz, sól Sposób przyrządzenia:…