Podroby drobiowe z warzywami po chińsku
Składniki:
- 500 g szyjek i skrzydełek drobiu,
- 250 g podrobów z kurcząt (wątróbki, żołądki),
- 250 g fasolki szparagowej,
- 2 spore marchewki,
- 1/2 średniego buraka cukrowego,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka smalcu,
- kilka listków świeżej mięty,
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie umyć wszystkie części drobiu i pokrajać na małe kawałki. Roztopić smalec na patelni, włożyć kawałki drobiu, po wierzchu posypać nieco mąką i smażyć ciągle mieszając. Gdy mięso się obrumieni, dodać posiekany lub roztarty czosnek i posiekaną cebulę. Dolać pół szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem. W czasie duszenia mięsa dodać obrane i pokrajane w małe kawałki ziemniaki. Gdy wszystko zmięknie, dodać pieprz, sól, przecier pomidorowy i posiekane liście mięty; odstawić. Fasolkę szparagową umyć i obrać z włókien, również marchew i burak umyć, oskrobać i wszystko razem pokrajać na bardzo małe kawałeczki. Podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do garnka z podrobami i wymieszać. Podawać na gorąco do ryżu.