Składniki: 500 gram wątróbki kurczaka 1 cebula 4 łyżki śmietany 18% lub 22% 4 łyżki mąki 1 łyżeczka majeranku 100 g włoskich orzechów 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę opłukać, usunąć tłuszcz (jeśli jest), obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, posolić, posypać pieprzem. Wątróbkę pozostawić na patelni na małym…
Kategoria: Drób
Drób
Skrzydełka w marynacie z oregano
by Barbara • • 0 Comments
Drób
Drobiowy pudding
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka soli 1 ½ l wody 1 kurczak 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 2 cebule 1 łyżeczka imbiru ½ kg ziemniaków Sposób wykonania: Wodę osolić po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć kurczaka podzielonego na 12 kawałków, trzymać na średnim ogniu ok. 15 min. W między czasie ziarenka pieprzu potłuc…
Drób
Szaszłyki z mięsnych kulek
by Ilona • • 0 Comments
Drób
Drobiowe curry
by Agata Bublewicz • • 0 Comments

Składniki:
- 1 kurczak ( 1kg 20 dag)
- 2 łyżki curry
- 5 dag masła
- 2 duże cebule
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 dag mąki
- 1/2 l rosołu z kury
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i szczypta cukru

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części, obsypać solą i połową curry. Obsmażyć ze wszystkich stron. W czasie smażenia obrać jabłka i cebule. Pokroić w kostkę. Zdjąć z patelni kurczaka, trzymać w cieple. Włożyć na patelnie cebule i jabłka. Dusić ok. 5 min. Dodać pastę pomidorową. Mąkę wymieszać z resztą curry, dodać do cebuli i jabłek, wymieszać. Wlać rosół. Włożyć kurczaka, przykryć i dusić ok. 30- 35 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz



