Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Wątróbka z orzechami

Składniki: 500 gram wątróbki kurczaka 1 cebula 4 łyżki śmietany 18% lub 22% 4 łyżki mąki 1 łyżeczka majeranku 100 g włoskich orzechów 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę opłukać, usunąć tłuszcz (jeśli jest), obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, posolić, posypać pieprzem. Wątróbkę pozostawić na patelni na małym…

Drobiowy pudding

Składniki: 1 łyżeczka soli 1 ½ l wody 1 kurczak 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 2 cebule 1 łyżeczka imbiru ½ kg ziemniaków Sposób wykonania: Wodę osolić po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć kurczaka podzielonego na 12 kawałków, trzymać na średnim ogniu ok. 15 min. W między czasie ziarenka pieprzu potłuc…

Szaszłyki z mięsnych kulek

 

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego
  • ½ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • 8 listków szałwii
  • 4 plasterki boczku
  • 3 łyżki oleju
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • sałata
  • szczypta cukru
  • pieprz

 

Drobiowe curry

Składniki:

  • 1 kurczak ( 1kg 20 dag)
  • 2 łyżki curry
  • 5 dag masła
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 dag mąki
  • 1/2 l rosołu z kury
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i szczypta cukru


Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części, obsypać solą i połową curry. Obsmażyć ze wszystkich stron. W czasie smażenia obrać jabłka i cebule. Pokroić w kostkę. Zdjąć z patelni kurczaka, trzymać w cieple. Włożyć na patelnie cebule i jabłka. Dusić ok. 5 min. Dodać pastę pomidorową. Mąkę wymieszać z resztą curry, dodać do cebuli i jabłek, wymieszać. Wlać rosół. Włożyć kurczaka, przykryć i dusić ok. 30- 35 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz