Składniki:
- 1 kurczak ( 1kg 20 dag)
- 2 łyżki curry
- 5 dag masła
- 2 duże cebule
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 dag mąki
- 1/2 l rosołu z kury
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części, obsypać solą i połową curry. Obsmażyć ze wszystkich stron. W czasie smażenia obrać jabłka i cebule. Pokroić w kostkę. Zdjąć z patelni kurczaka, trzymać w cieple. Włożyć na patelnie cebule i jabłka. Dusić ok. 5 min. Dodać pastę pomidorową. Mąkę wymieszać z resztą curry, dodać do cebuli i jabłek, wymieszać. Wlać rosół. Włożyć kurczaka, przykryć i dusić ok. 30- 35 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Agatę Bublewicz