Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Flaki cielęce smażone

Składniki: 1 kg flaków 2 jajka 1 szkl. tartej bułki sól masło Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić i wytrzeć do sucha. Pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą. Zanurzać je w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym maśle.

Zrazy zawijane z cielęciny

Składniki: 30 dkg cielęciny w plastrach 5 dkg szynki wędzonej 2 gotowane na twardo jajka 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cielęciny „rozbić” tłuczkiem do mięsa. Najpraktyczniej jest to zrobić w grubym woreczku foliowym. Rozbite płaty mięsa przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Na każdym ułożyć…

Cielęcina w panierce ziołowej

Składniki: 2 szkl. bułki tartej 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka liści szałwii 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki soli ziołowej 4 kotlety cielęce ¼ szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. oleju 1 cytryna Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z czosnkiem, solą ziołowa oraz szałwią. Następnie mięso oprószyć mąką, potem zanurzać w roztrzepanym jajku…

Panierowana wątróbka cielęca

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej 4 łyżki mąki 1-2 jajka ½ szklanki tartej bułki pieprz sól olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i żył, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Plastry wątróbki przyprawić, obtoczyć w mące, skłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć panierowane plastry wątroby na złoty…

Sznycelki cielęce

Składniki: 2 kg cielęciny pieczeniowej jajka bułka tarta mąka sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5 cm. W płytkim naczyniu wymieszać jajka, sól, pieprz i 1 łyżkę oleju. Każdy kotlet obtoczyć w mące następnie umoczyć w jajkach z dodatkami i panierować w tartej bułce.…