Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne wypieki

Chleby, paszteciki,

Tarta z cukinią i łososiem

Składniki: 5 plastrów węzo ego łososia 80 dag cukinii 25 dag śmietany 18% 4 jajka 1 pęczek koperku 1 opakowania mrożonego ciasta francuskiego tłuszcz sól pieprz plasterki cytryny Sposób wykonania: Cukinię pokroić w krążki po czym gotować je ok. 4 min w osolonym wrzątku, odcedzić. W miedzy czasie jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą…

Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne muffinki tylko po pewnym czasie nabierają takiego szarawego koloru ale to w niczym nie przeszkadza.

Składniki:
• mąka 30 dkg
• cukier 25 dkg
• proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• mleko 1 szklanka
• jajko 1 sztuka
• olej 4 łyżki
• esencja waniliowa 1 łyżka
• jagody zmiksowane 4 łyżki
• jagody całe 6 łyżek

Muffinki jagodowe

To kolejne już zaproponowane przezemnie muffinki – najlepsze są lekko ciepłe.

Składniki:
• mąka 2,5 szklanki
• cukier 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• esencja waniliowa 1 łyżeczka
• masło roztopione 50 g
• jajka 2 sztuki
• mleko 1 i 1/4 szklanki
• jagody 2 garście

Brioszki

To przepis Nigelli Lawson – ja osobiście bardzo ją lubię i już nie raz skorzystałam z jej przepisów. Powiem Wam nigdy się nie zawiodłam. Składniki: • drożdże suszone 1 opakowanie • cukier drobny 50 g • sól 15 g • mąka chlebowa biała 50 dkg • sok z pomarańczy z 1/2 owocu • jajka 6…

Muffinki z makiem i migdałami

Gdy je zobaczyłam na blogu moje kuchrzenie nie mogłam się im oprzeć – zresztą nie bardzo się starałam. Ja uwielbiam muffinki 🙂

Składniki:
• mak suchy 1/4 szklanki
• mleko 2/3 szklanki
• jajko 1 sztuka
• sok z cytryny 2 łyżki
• esencja migdałowa 1 łyżka
• mąka 2 szklanki
• cukier 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• sól 1/2 łyżeczki
• słupki migdałowe lub płatki 3 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Mleko łączymy z makiem i gotujemy 3-4 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy na 20 minut – dodajemy teraz do tego esencję. Suche składniki łączymy razem. Do mleka z makiem dodajemy mokre składniki. Łączymy mokre z suchymi i mieszamy parę razy. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i posypujemy słupkami migdałowymi. Pieczemy 20 minut w 200’C.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa