Składniki: • 1 kg piersi z indyka • sok z 1 cytryny • 5 łyżek sosu chilli (słodkiego lub ostrego) • sól • kilka gałązek świeżego oregano Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w cienkie, długie i wąskie paski. Sok z cytryny wymieszać z sosem chilli, dodać posiekane drobno listki oregano. Przygotowaną marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać…
Kategoria: Grill
Burgery z grilla
Surf and turf czyli burger z pikantnym karmelizowanym majonezem
by Anerite • • 0 Comments

Składniki:
• 1 łyżka oliwkowej oliwy
• 1 duża drobno posiekana cebula
• 1 szalotka posiekana
• 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry (pikantnej)
• 1/2 szklanki majonezu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• 12-15dkg małych gotowanych i obranych krewetek, pokrojonych
• 2 łyżki świeżego siekanego koperku
• 1/2 łyżeczki morskiej soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 4 duże cebulowe bulki albo kajzerki, przekrojone
• sałata,
• plastry pomidora,
• słodkie ogórkowe pikle (gotowe w słoiku b, dobre, z posmakiem goździków, zwykle siekane)

Burgery z grilla
Hamburgery z serem ala Texas
by Anerite • • 1 Comment

Składniki:
• 1/2 średniej posiekanej cebuli
• 2 duże papryki poblano, opieczone, pozbawione skory i pestek, posiekane (patrz uwaga)
• 2 łyżki chili proszku
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• ok. 1/4 kg sera Monterey Jack zawierającego halapeno lub bez, starty lub grubo posiekany
• 4 duże bułki do hamburgerów
• rożne dodatki, jak pikle, marynaty itd. co kto lubi

Burgery z grilla
Chimichurri hamburger z opiekanymi platanami
by Anerite • • 0 Comments
-300x222.jpg)
Składniki:
• 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• szklanka natki kolendry – specyficzny smak, nie da sie niczym zastapić (a jak już to sok z limonki i natka pietruszki)
• szklanka natki pietruszki
• 2 łyżki octu szampańskiego lub białego owocowego
• 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryczki potłuczonej drobno
• 1/2 łyżeczki morskiej lub grubej soli
• 1/4 szklanki oliwy canola
• ok. 1 kg mielonej chudej wołowiny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 6 meksykańskich bułek bolitos albo bułek do hamburgerów przekrojonych i ogrzanych
• krążki pomidorów i cebuli
• grillowane platany (zielone banany, specjalny gatunek do pieczenia)
.jpg)
Burgery z grilla
Włosko-amerykańskie hamburgery z serem
by Anerite • • 0 Comments

Składniki:
• ok. 67dkg chudej mielonej wołowiny
• szklanka pokruszonego sera Gorgonzola (ok. 12dkg)
• 1/3 szklanki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, osaczonych i posiekanych
• 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
• 4 ząbki czosnku posiekane lub zmiażdżone
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
• bulek „z kwaśnego ciasta” przeciętych na pół i opieczonych
• plastry czerwonej cebuli
• plastry pomidorów
• do tego sałatka owocowa (niekoniecznie) przepis poniżej.
