Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grill

Grill: Przepisy na grill’a

Mamy ogromna przyjemność zaprosić do naszej kolekcji dań na grilla. 
Zajdziesz tutaj przepisy od karkówki po ryby każdy jeden przepis na grill został sprawdzony przez internatów. Życzymy udanego grillowania. 

Paseczki indyka

Składniki: • 1 kg piersi z indyka • sok z 1 cytryny • 5 łyżek sosu chilli (słodkiego lub ostrego) • sól • kilka gałązek świeżego oregano Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w cienkie, długie i wąskie paski. Sok z cytryny wymieszać z sosem chilli, dodać posiekane drobno listki oregano. Przygotowaną marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać…

Surf and turf czyli burger z pikantnym karmelizowanym majonezem

Składniki:

• 1 łyżka oliwkowej oliwy
• 1 duża drobno posiekana cebula
• 1 szalotka posiekana
• 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry (pikantnej)
• 1/2 szklanki majonezu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• 12-15dkg małych gotowanych i obranych krewetek, pokrojonych
• 2 łyżki świeżego siekanego koperku
• 1/2 łyżeczki morskiej soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 4 duże cebulowe bulki albo kajzerki, przekrojone
• sałata,
• plastry pomidora,
• słodkie ogórkowe pikle (gotowe w słoiku b, dobre, z posmakiem goździków, zwykle siekane)

Hamburgery z serem ala Texas

Składniki:

• 1/2 średniej posiekanej cebuli
• 2 duże papryki poblano, opieczone, pozbawione skory i pestek, posiekane (patrz uwaga)
• 2 łyżki chili proszku
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
• ok. 1/4 kg sera Monterey Jack zawierającego halapeno lub bez, starty lub grubo posiekany
• 4 duże bułki do hamburgerów
• rożne dodatki, jak pikle, marynaty itd. co kto lubi

Chimichurri hamburger z opiekanymi platanami

Składniki:

• 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
• szklanka natki kolendry – specyficzny smak, nie da sie niczym zastapić (a jak już to sok z limonki i natka pietruszki)
• szklanka natki pietruszki
• 2 łyżki octu szampańskiego lub białego owocowego
• 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryczki potłuczonej drobno
• 1/2 łyżeczki morskiej lub grubej soli
• 1/4 szklanki oliwy canola
• ok. 1 kg mielonej chudej wołowiny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 6 meksykańskich bułek bolitos albo bułek do hamburgerów przekrojonych i ogrzanych
• krążki pomidorów i cebuli
• grillowane platany (zielone banany, specjalny gatunek do pieczenia)

Włosko-amerykańskie hamburgery z serem

Składniki:

• ok. 67dkg chudej mielonej wołowiny
• szklanka pokruszonego sera Gorgonzola (ok. 12dkg)
• 1/3 szklanki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, osaczonych i posiekanych
• 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
• 4 ząbki czosnku posiekane lub zmiażdżone
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
• bulek „z kwaśnego ciasta” przeciętych na pół i opieczonych
• plastry czerwonej cebuli
• plastry pomidorów
• do tego sałatka owocowa (niekoniecznie) przepis poniżej.