Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Olej z ostrą papryką

Składniki: ½ l oleju słonecznikowego 5 świeżych ostrych papryczek Sposób wykonania: Olej podgrzać na patelni na małym ogniu. Papryczki przekroić na pół i wrzucić do oleju. Wymieszać i zdjąć z ognia, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie olej zlać do butelki z ciemnego szkła i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Ciasto na pierożki wonton

Składniki:    1 ½ szkl. mąki pszennej sól 5 łyżek wrzątku ½ łyżeczki smalcu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niej sól po czym przelać ją do mąki. Wymieszać szybkimi ruchami drewnianą łyżką. Następnie dodać smalec i całość dokładnie wyrobić, aż powstanie elastyczne ciasto. Podzielić go na części i rozwałkować.