Składniki: 1 cebula 250 g miękkiego masła ¼ jabłka sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zarumienić ją na rozgrzanym maśle, W między czasie obrane jabłko pokroić plasterki i gdy cebula zacznie się pienić wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Przelać do kwadratowego naczynia iw stawić do lodówki aby zastygło.
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Ciasto do smażonych warzyw
by Włodzimierz Karbownik • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 3 łyżki mąki ½ szkl. mleka 1 łyżeczka oleju szczypta starej gałki muszkatołowej sól Sposób wykonania: Żółtka wymieszać razem z mlekiem, mąką oraz olejem. Następnie białka ubić na sztywną piane i dodać je do ciasta. Delikatnie połączyć. Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Dodatki
Syrop z kwiatów mlecza
by Sonia Mrówczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kwiatów mlecza 1 l wody 1 kg cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Kwiaty mlecza zalać wodą i gotować około 20 minut. Po tym czasie je odcedzić a do powstałego wywaru dodać cukier i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie do powstałego syropu dodać kwasek cytrynowy i przelać do butelek.…
Dodatki
Gołąbki w białej kapuście
by Zofia Derda • • 0 Comments
Dodatki
Kleik mączny
by Karol Sielski • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l wody 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli 1-2 łyżki masła Sposób wykonania: Wodę wymieszać z 0,5 l mleka i doprowadzić do wrzenia. W między czasie pozostałe mleko wymieszać z mąką oraz solą po czym dodać do wrzątku. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut cały czas mieszając.…