Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masa sól pieprz oliwa Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać.…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Pasta z czarnych oliwek
by Dawid Hebda • • 0 Comments
Składniki: 200 g czarnych oliwek 50 g filecików anchois z puszki 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku starta skórka i sok z 1 cytryny 10 łyżek oliwy Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka pasta.
Dodatki
Masło czosnkowe Jurka
by Jurek • • 0 Comments
Składniki: 10 ag masła 4 ząbki czosnku Sposób wykonania: Ząbki czosnku obrać po czym dokładnie rozgnieść. Następnie dodać do masła i całość dokładnie zmiksować. Uformować z masła małe kulki, które wstawić do lodówki na 15 minut.
Dodatki
Masło pietruszkowe Jurka
by Jurek • • 0 Comments
Składniki: 10 dag masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Masło zmiksować po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dodatki
Grzanki-kostki do zup
by Dagmara Rachwa • • 0 Comments
Składniki: 300 g bułki 2 łyżki masła Sposób wykonania: Z bułki wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę. Kostkę rozłożyć na blasze po czym skropić ja roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut. W trakcie pieczenia potrzasnąć blachą aby wszystkie kawałeczki dokładnie się zarumieniły.