Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Sucha polenta

Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masa sól pieprz oliwa Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać.…

Masło pietruszkowe Jurka

Składniki: 10 dag masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Masło zmiksować po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Grzanki-kostki do zup

Składniki: 300 g bułki 2 łyżki masła Sposób wykonania: Z bułki wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę. Kostkę rozłożyć na blasze po czym skropić ja roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut. W trakcie pieczenia potrzasnąć blachą aby wszystkie kawałeczki dokładnie się zarumieniły.