Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Czerwona kapusta po śląsku(duszona)

Składniki: 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg boczeku liść laurowy ziele angielskie 1 kwaśne jabłko ocet spirytusowy sól lub warzywko pieprz Sposób przyrządzenia: W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod…

Chrzan wielkanocny na 10 sposobów

Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi. 1. Składniki: ok. 20 dkg słoik chrzanu 3 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka masła sól, biały pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić…

Galaretka z chrzanu

Składniki: •  30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym •  3/4 szklanki gęstej śmietany •  łyżka żelatyny •  garść rodzynków •  łyżka masła •  łyżeczka mąki •  cytryna •  cukier •  sól Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z…

Ćwikła wyśmienita

Składniki: •  1 kg buraków •  3 łyżki chrzanu •  2 winne jabłka •  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina •  cytryna •  kilka goździków •  gałązki natki pietruszki do dekoracji •  cukier •  sól Sposób przyrządzenia: Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok. Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na…

Surówka z białej i czerwonej kapusty*

Składniki: po 30 dag białej i czerwonej kapusty cebula marynowana papryka 2 kiszone ogórki 2 pomidory 2 ząbki czosnku majonez 3 łyż. keczupu natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki ocet winny sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę…