Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Buraki ze śmietaną

Składniki: 10 g suszonych grzybów 650 g buraków sól, pieprz 3 łyżki margaryny 1 1/2 szklanki bulionu grzybowego 350 g ziemniaków  1 łyżeczka cukru 2-3 łyżeczki octu 1 ząbek czosnku 1/2 świeżego ogórka 100 g gęstej śmietany 1 łyżka koperku   Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć, osączyć. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki, smażyć na rozgrzanej…

Kiszona kapusta po bawarsku

Składniki: 60 dag kiszonej kapusty 3 jabłka 30 dag pieczarek bez ogonków 10 dag masła 25 dag wątrobianki 3 cebule 7,5 dag smalcu goździk jagody jałowca majeranek sól Sposób przyrządzenia: Na rozgrzany smalec wrzucamy wyciśniętą kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukujemy ją wcześniej zimną wodą i odcedzamy na sicie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę,…

Fasola szparagowa z cebulą

Składniki: 25 dkg mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 cebula 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugorować w osolonej wodzie tak aby była chrupiąca. Odcedzić, przelać zimną wodą odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, przyprawić, smażyć na złoty kolor, dodać sos sojowy,…

Ziemniaki pieczone w bekonie

Składniki: 10 równej wielkości ziemniaków 10 plastrów bekonu lub boczku ser żółty łyżka masła koperek liście zielonej sałaty sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić zimną wodą, obrać, przekroić na połówki. Koperek posiekać drobno. Na każdej oprószonej solą i pieprzem połowie e ziemniaka położyć odpowiednio duży plasterek żółtego sera, posypać koperkiem, przykryć…