Składniki: 1 główka młodej białej kapusty 5 łyżeczek cukru 2 łyżki octu spirytusowego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Zalać wrzątkiem. Posolić i popieprzyć. Gotować do prawie miękkości. Dodać cukier. Dusić jeszcze ok 5 min. Kapusta musi mieć zdecydowanie słodko kwaśny smak. Smacznego.
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Moonvodka
by X • • 0 Comments
Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP . Nowa wersja publikowanego już postu poszerzona o wyszperane nas rosyjskich stronach schematy prostych, domowych instalacji do „pędzenia” 1. Wstęp 1.1. O tym dokumencie Ten dokument napisałem latem 2001 opierając się na materiałach z mojego…
Dodatki
Aromatyzowana oliwa
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: oliwa extra vergine lub oliwa vergine czosnek liść laurowy szałwia rozmaryn tymianek oregano Sposób przygotowania: Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku). Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz. Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką. Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką. Delikatnie…
Dodatki
Kluski żelazne (ziemniaczane)
by Bugs z Kalisza • • 2 komentarze
Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 dużych ziemniaków 3 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę. 5 dużych ziemniaków obrać, utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę. Płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy. Połączyć ziemniaki gotowane z…
Dodatki
Kalafior na kwaśno
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 małe kalafiory 1 cebula posiekana 5 czarnych oliwek, bez pestek 1 strąk zielonej papryki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 pęczek szczypiorku sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny 2 łyżki masła sól, pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Dzielimy kalafiory na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą. Do żaroodpornego naczynia o dość wysokich brzegach wlewamy 1 łyżkę roztopionego masła,…