Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Szybka marynata z ogórków

Składniki: 4 ogórki umyte i pokrojone w grube plastry ½ szklanki białego octu winnego 1 płaska łyżka 1 łyżka ziaren gorczycy 1 pokrojony ząbek czosnku 1 łyżeczka ziarno gorczycy 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy Sposób przyrządzenia: W niewielkim rondlu zagotować kilka łyżek wody, dodać wszystkie przyprawy i powoli gotować do…

Surówka z młodej kapusty

Składniki: główka młodej kapusty ½ szklanki majonezu ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 marchewka 1 młoda cebulka wraz z piórkami 1 łyżka posiekanego koperku sok z cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno poszatkować, dodać marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach oraz drobno posiekaną cebulę. Posolić wymieszać, przełożyć na durszlak. Z majonezu, jogurtu i…

Kapusta młoda w śmietanie

Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cebula 1 łyżka mąki pszennej 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 kwaśne jabłko 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 łyżki masła sól i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę umyć i poszatkować. Zalać niewielką ilością wody. Dodać połowę masła i drobno posiekaną cebulę. Podprawić solą i cukrem. Dusić ok.5…

Czeskie knedliki

Składniki: 6 bułek 1/2 pęczka natki 5 łyżek masła sól 1 cebula po dwie szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej 2 żółtka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bułki też pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać na patelni, podsmażyć pokrojoną bułkę. Grzanki przełożyć do…

Kapusta pekińska z jajkami

Składniki: 4 jajka 20 dkg kapusty pekińskiej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, dodać natkę pietruszki, sos sojowy, oliwę i kilka łyżek wody, powoli dusić. Jajka wybić do miski, „skłócić” za pomocą miksera, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu doprowadzić wodę do…