Składniki: 1 pokrojona główka kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka brązowego cukru 4 rozdrobnione ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dużym rondlu rozgrzać masło i olej, dodać czosnek, przez chwilę podgrzewać, a następnie dodać kapustę i cukier, dusić przez około 5 minut, dodać ocet winny. Dusić dalsze…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Kuleczki ziemniaczane majki
by majka35 • • 0 Comments
Składniki: 1kg ziemniaków 15dag pieczarek 10dag żółtego sera 2 cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ,(przyprawy do smaku) olej bułka tarta Sposób przyrządzenia: Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę, usmażone pieczarki ,zarumienioną pokrojoną cebulkę, przyprawy, wszystko razem mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha , smażymy obtoczone w bułce tartej ,na…
Dodatki
Płacze chrzan na salaterce…..
by Roman • • 0 Comments
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…
Dodatki
Masło ziołowe
by edison • • 0 Comments
Składniki: 1/4 kostki masla śmietankowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, estragonu, szpinaku, zielonej cebuli sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa imbir Sposób przygotowania: Zieleninę opłukać i utrzeć w mikserze. Czosnek zmiażdżyć. Rozetrzeć masło, dodać zieleninę, doprawić przyprawami i zmiksować. Włożyć do lodówki.
Dodatki
Surówka z selera i marchewki
by edison • • 0 Comments
Składniki: • 3 marchewki • 1 seler • ½ jabłka • 3 łyżki oleju • ¼ cytryny • kilka rodzynek • sól, cukier Sposób przyrządzenia: Marchewki, seler i jabłko umyć i zetrzeć drobno na tarle. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać olej i sok z cytryny. Doprawić solą i cukrem dodając rodzynki. Całość można ozdobić posypując odrobiną…