Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek masła 5 łyżek tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, osuszyć. Używając ostrego noża ponacinać je głęboko. Zrobić to z uwagą aby ziemniaki się nie rozsypywały. Każdy ziemniak przyprawić solą i pieprzem, posmarować obficie masłem i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 210 stopni C, aż będą dostatecznie…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Aromatyczna kapusta
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg pokrojonej drobno białej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka maku odrobina otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wodą, doprowadzić do ,wrzenia i odcedzić. Ponownie zalać, tym razem wrzątkiem i gotować aż zmięknie. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać odcedzoną kapustę i pozostałe składniki,…
Dodatki
Ziemniaki czosnkiem pachnące
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 4 średnie obrane ziemniaki 10 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oliwy lub oleju Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C. Całe lub pokrojone na połowę ziemniaki obgotować przez 5 minut, odcedzić i odczekać chwilę aby odparowały. Wymieszać ziemniaki z olejem i ząbkami czosnku. Piec w piekarniku przez około 45 minut. Przed…
Dodatki
Kapusta saute pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: ½ drobno pokrojonej główki kapusty 1 drobno pokrojona cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 nieduże kwaśne utarte na tarce jabłko 2 łyżki masła ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać kapustę i pozostałe składniki, dusić razem mieszając przez około 30 minut. Smacznego!
Dodatki
Kapusta smażona na bekonie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 nieduża grubo pokrojona kapusta 4 plastry bekonu lub boczku 1 łyżeczka smalcu sól i pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać smalec, dodać bekon i smażyć aż stanie się chrupki. Bekon wyjąć, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Z rondla odlać 1 łyżkę tłuszczu ( jeśli ktoś lubi tłuste potrawy to nie) dodać kapustę…