Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Mizeria

Składniki: 3 średnie ogórki 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz mielony cukier 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka usiekanego kopru Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać, odciąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej na ostrzu do ogórków. Posolić. Zostawić na 1/2 godziny, aż puszczą sok. Sok zlać. Dodać cukier, pieprz mielony, sok z cytryny. Wsypać koper. Dodać…

Sałata z dodatkami

Składniki: 1 główka sałaty 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/4 pęczka szczypioru 2 łyżki usiekanego kopru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 1 łyżka musztardy francuskiej / z grubymi ziarnami gorczycy / sól pieprz mielony cukier Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, rozdzielić na liście. Porwać na kawałki. Pomidora pokroić…

Czatnej morelowo cebulowy

Składniki: 2 duże, pokrojone na ćwiartki  czerwone cebule 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka suszonych moreli ½ szklanki miodu 1 łyżka oliwy 1 laska cynamonu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka kminku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, podlać wodą i powoli dusić na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie, a morele lekko napęcznieją…

Gruszka z żurawiną do mięs

Składniki: 1 gruszka 4 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs Sposób przyrządzenia: Gruszkę przekroić na pół. Obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszki zalać wodą i ugotować na pół miękko. Wyjąć ostrożnie aby się nie połamała. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć po 2 łyżeczki konfitury z żurawiny. Podawać do pieczonych mięs.

Ziemniaki z groszkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków 40 dkg zielone groszku konserwowanego 3 łyżki masła posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zielony groszek, chwilkę smażyć. Tak przygotowany groszek dodać wraz z rozpuszczonym masłem do ziemniaków, obsypać koperkiem i pieprzem, delikatnie wymieszać. Tak przyrządzone ziemniaki są…