Kalafior na kwaśno
Składniki:
- 2 małe kalafiory
- 1 cebula posiekana
- 5 czarnych oliwek, bez pestek
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 pęczek szczypiorku
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Dzielimy kalafiory na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą. Do żaroodpornego naczynia o dość wysokich brzegach wlewamy 1 łyżkę roztopionego masła, wsypujemy cebulę, paprykę. Układamy różyczki kalafiora. Posypujemy je bazylią, pietruszką, oliwkami i szczypiorkiem. Do soku wyciśniętego z cytrusów wlewamy łyżkę roztopionego masła, doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sosem kalafiory. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°).Wyjmujemy po 30 minutach i podajemy na stół.