Buraki ze śmietaną
Składniki:
- 10 g suszonych grzybów
- 650 g buraków
- sól, pieprz
- 3 łyżki margaryny
- 1 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- 350 g ziemniaków
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżeczki octu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 świeżego ogórka
- 100 g gęstej śmietany
- 1 łyżka koperku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć, osączyć. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki, smażyć na rozgrzanej margarynie przez kilka minut, oprószyć solą i pieprzem. Grzyby pokroić, wrzucić do rondelka z burakami, wlać bulion, przykryć, gotować przez 35 min. Po 15 min dodać obrane, opłukane i pokrojone w cząstki ziemniaki. Gdy będą półmiękkie, dodać cukier i ocet, gotować przez 10 min bez przykrycia. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Posiekany koperek i czosnek wymieszać ze śmietaną. Buraki posypać kostkami ogórka, udekorować śmietaną.