Składniki: botwinka Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Botwinkę bardzo dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut.
Tag: z buraczków
Przetwory domowe
Buraczki konserwowe z cebulą i papryką
by Bugs z Kalisza • • 1 Comment
Składniki: 5 kg buraków 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 1 szklanka cukru 1szklanka octu 10% 1 szklanka oleju- oliwy Sposób przyrządzenia: Buraki ugotować w łupinach, ale nie do miękka. Przestudzić. Obrać. Zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno pokroić i posypać solą, żeby się zmorzyła. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem…
Dodatki
Buraki ze śmietaną
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 10 g suszonych grzybów 650 g buraków sól, pieprz 3 łyżki margaryny 1 1/2 szklanki bulionu grzybowego 350 g ziemniaków 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżeczki octu 1 ząbek czosnku 1/2 świeżego ogórka 100 g gęstej śmietany 1 łyżka koperku Sposób przyrządzenia: Grzyby namoczyć, osączyć. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki, smażyć na rozgrzanej…