Składniki: 3-4 surowe białka 150 g cukru pudru szczypta zmielonych goździków Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i korzenie. Ubijać do momentu, aż piana stanie się szklista, wówczas rozgrzaną metalową łyżeczką nabierać pianę i wrzucać ją na wrzątek. Gotować przez chwilkę i wyjąć łyżką cedzakową.
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Jajeczna kostka do kremowych zup
by Kinga Pasternak • • 0 Comments
Składniki: 4 białka z jajek sól łyżka octu winnego Sposób wykonania: Zagotować wodę z dodatkiem octu winnego, wówczas białka wlać na wrzątek. Trzymać na ogniu do momentu, aż się zetną. Następnie je odcedzić i pokroić w kostkę.
Dodatki
Grzanki do żurku
by Eliza Skoczylas • • 0 Comments
Składniki: resztki razowego chleba 1-2 łyżki masła 1-2 łyżki mleka mielona papryka Sposób wykonania: Czerstwy chleb pokroić w kostkę, którą skropić mlekiem. Następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i podrumienić. Przed podaniem posypać mieloną papryką.