Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Zapiekane truskawki

Składniki: mrożonka truskawki 3 jajka śmietana słodka 30% – 4 łyżki cukier puder – 4 łyżki mrożonka śliwki bez pestek- ½ opakowania syrop klonowy – 2 łyżki śliwowica – 1 łyżka masło do smarowania foremek listki świeżej mięty Sposób przyrządzenia:Przygotowanie truskawek: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.…

Kajmakowe chrupanki

Składniki:50 dkg mieszanki płatków śniadaniowych25 dkg słonecznika i rozdrobnionych orzechów40 dkg masy kajmakowej20 dkg masła lub margaryny Sposób przyrządzenia:Słonecznik i rozdrobnione orzechy lekko przyrumienić na suchej patelni. W rondlu rozpuścić masło, dodać wyprażone orzechy i słonecznik, płatki śniadaniowe, kajmak. Dokładnie wymieszać. Odpowiednio dużą, płytką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem piekarniczym, wylać na nią zawartość rondla,…

Czekoladowe jeżyki

Składniki:10 dkg mlecznej lub gorzkiej czekolady5 dkg masła2 szklanki preparowanego ryżu½ szklanki rodzynek Sposób przyrządzenia:W rondlu ogrzewanym na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Do płynnej zawartości rondla dodać ryż i rodzynki, dokładnie, delikatnie wymieszać. Łyżeczką nabierać czekoladowej mieszanki i układać porcje na półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki aż czekolada stężeje. Skład…

Truskawkowy jeż

Składniki:1 grejpfrut lub duże jabłkodorodne truskawkigalaretka porzeczkowalistki miętycukier puder Sposób przyrządzenia:Z grejpfruta lub jabłka ściąć nożem wierzchołek aby można go było pewnie ustawić. Truskawki wypłukać, osuszyć, usunąć szypułkę. Przygotować galaretkę porzeczkową  rozcieńczając ją połową wody podanej w przepisie. Każdą truskawkę nabijać na wykałaczkę. Trzymając za koniec wykałaczki zanurzać w chłodnej już galaretce, pozwolić aby obciekł…