Składniki:
mrożonka truskawki
3 jajka
śmietana słodka 30% – 4 łyżki
cukier puder – 4 łyżki
mrożonka śliwki bez pestek- ½ opakowania
syrop klonowy – 2 łyżki
śliwowica – 1 łyżka
masło do smarowania foremek
listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie truskawek:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek Hortex odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
Rozmrożone śliwki bez pestek mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Sposób podania:
Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek.
Przepis nadesłany na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Marta Bury