Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Musy

Mus czekoladowy z kawą

Składniki: 450 g czekolady 90 g masła 60 g cukru pudru 3 jajka 4 łyżki likieru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 500 ml śmietanki Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić.Następnie do żółtek dodać likier cukier puder oraz kawę.Całość dokładnie wymieszać dodając czekoladę. Na koniec dodać ubitą śmietanę, delikatnie połączyć i dodać białka ubite również na sztywną…

Pieczone grejfruty z muscovado

W sumie to sposób podania owoców – inaczej niż zwykle. Ale tak przyrządzone grejpfruty są pyszniutkie a skaremlizowany cukier na wierzchu – poezja:)

Składniki:
• grejfrut 1 cały owoc
• cukier trzcinowy muscovado jasny 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:
Owoc kroimy na pół, ostrym nożem nacinamy miąższ odsuwając go lekko od tej białej błonki- chodzi o to aby nam łatwiej było później jeść łyżeczką. Połówki układamy na blaszce i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru muscovado . Wkładamy do gorącego piekarnika (220’c) i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy ostrożnie i lekko studzimy, podajemy jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Mus truskawkowy z ciasteczkami amaretto

Mus truskawkowy, bita śmietana i ciasteczka amaretto. Trzy proste składniki a efektem jest niebiański deser.

Składniki:
• truskawki 60 dkg
• śmietana kremówka 36% 200 ml
• ciasteczka włoskie amaretto kilka sztuk

Sposób przyrządzenia:
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru.Truskawki miksujemy na purre z 2 łyżkami cukru. W szklanym pucharku na dno kruszymy po jednym ciasteczku amaretto, na to dajemy po łyżce bitej śmietany. Następnie po dwie łyżki puree truskawkowego. Układamy warstwy jeszcze raz. Robimy kleksa z bitej śmietany. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy pokruszonym ciasteczkiem amaretto oraz plasterkiem truskawki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Mrożony mus jogurtowo bananowy

Składniki: 30 dkg dobrego, gęstego jogurtu 10 dkg miodu 2 banany Dodatki: tarta czekolada owoce Sposób przyrządzenia: Jogurt, obrane i pokrojone banany, miód zmiksować, Wstawić do zamrażarki, pozostawić na około 8 godzin. Dno i boki pucharku obłożyć owocami, nałożyć zamrożonego musu, posypać tartą czekoladą i podawać. Pychota.

Mus jogurtowy z owocami*

Składniki: 500g czarnych jagód 300g jeżyn 1/2 l naturalnego jogurtu 400 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki śmietany (12%) 8 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 4 listki żelatyny 4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie) sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać…