Składniki:
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szklanki śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyżki cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi