Składniki: • 40 dag borówek • 10 dag cukru kryształu • 10 dag cukru pudru • półtorej szklanki mleka • 3 żółtka • 1/2 laski wanilii • trochę mąki ryżowej Wykonanie: Świeże czyste borówki usmażyć z cukrem kryształem dosyć gęsto, po czym ochłodzić je. Z mleka, cukru pudru, wanilii i żółtek zrobić gęsty sos, dodając…
Kategoria: Kremy
Kremy
Kremówka krakowska z owocami leśnymi marynowanymi w wódce
by marek • • 1 Comment
Cykl – przepisy mistrzówSkładniki: (15 porcji) I. 2 blaty francuskie II. krem waniliowy III. owoce leśne w wódce IV. sos z owoców leśnych V. kuwertura czekoladowa VI. świeża mięta Krem waniliowy – 2,7kg Bita śmietana – 1 l Mleko – 1 l Krem patisjer – 0,5 kg Adwokat – 200 ml Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie…
Kremy
Krem z ajerkoniaku z piankami
by Monia • • 0 Comments
Składniki: • 1 laska wanilii • 375 ml mleka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 125 ml ajerkoniaku • 2 białka • 2 żółtka • 60 g cukru • 1 owoc granatu • listki melisy do dekoracji Wykonanie: Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii gotować około…
Kremy
Krem Brulee
by Anerite • • 0 Comments
Kremy
Krem malinowy
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 0.5 kg malin • 1 szklanka mleka • 1 szklanka ubitej śmietany • 2 łyżki żelatyny w proszku • 0.5 szklanki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Żelatynę rozprowadzić niewielką ilością mleka (najlepiej na parze, nad większym garnkiem z gorącą wodą), dodać do pozostałego mleka. Owoce utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dokładnie wymieszać. Na…