Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kremy

Krem z borówek

Składniki: • 40 dag borówek • 10 dag cukru kryształu • 10 dag cukru pudru • półtorej szklanki mleka • 3 żółtka • 1/2 laski wanilii • trochę mąki ryżowej Wykonanie: Świeże czyste borówki usmażyć z cukrem kryształem dosyć gęsto, po czym ochłodzić je. Z mleka, cukru pudru, wanilii i żółtek zrobić gęsty sos, dodając…

Krem z ajerkoniaku z piankami

Składniki: • 1 laska wanilii • 375 ml mleka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 125 ml ajerkoniaku • 2 białka • 2 żółtka • 60 g cukru • 1 owoc granatu • listki melisy do dekoracji Wykonanie: Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii gotować około…

Krem malinowy

Składniki: • 0.5 kg malin • 1 szklanka mleka • 1 szklanka ubitej śmietany • 2 łyżki żelatyny w proszku • 0.5 szklanki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Żelatynę rozprowadzić niewielką ilością mleka (najlepiej na parze, nad większym garnkiem z gorącą wodą), dodać do pozostałego mleka. Owoce utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy mleko, dokładnie wymieszać. Na…