Składniki: 25 dag mąki 25 dag cukru 25 dag masła lub margaryny 6 jajek 10 dag rodzynków 2 dag otartej skórki cytrynowej 10 dag migdałów 3 dag cukru pudru 2 dag masła do smarowania blachy Sposób wykonania: Żółtka z cukrem oraz tłuszczem ucieramy do białości po czym dodać przesianą mąkę, posiekane migdały, skórkę otartą z…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ciasteczka pomarańczowe
by Dagmara Kwapisz • • 0 Comments
Ciastka
Ciasteczka Pauliny
by Paulina Jakubik • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 3 krople aromatu waniliowego szczypta soli pół szklanki cukru 3/4 masła 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób wykonania: Ucieramy cukier z masłem aby powstała gładka masa. Następnie dodać jajka oraz aromat. Całość dobrze wymieszać po czym wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Formujemy małe…
Ciastka
Beziki kokosowe
by Krystyna Wojewoda • • 0 Comments
Składniki: 5 białek 150 g cukru 100 g wiórków koksowych cytryna oliwa Sposób wykonania: Cukier zalać ¼ szkl. wody i dodać 2 łyżki oku z cytryny. Następnie trzymać na małym ogniu, aż powstanie ciągnący syrop. Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać gorący syrop. Gdy masa zacznie się odrywać od brzegów…
Ciastka
Bezy tradycyjne
by Teresa Wolna • • 0 Comments
Składniki: 12 gotowych dużych bez kostka masła 150 g cukru pudru 1 szkl. mleka skondensowanego 2 łyżki rumu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka kawy rozpuszczalnej do dekoracji Sposób wykonania: Masło zmiksować z dodatkiem cukru, w trakcie dolewać trochę mleka. Mieszać aż powstanie gładka masa, wówczas dodać jeszcze kawę rozpuszczalną. Powstałym kremem smarować bezy i sklejać…