Składniki: 1 ½ szkl. płynnego miodu ½ kostki masła 1 ½ szkl. kwaśnej śmietany ½ łyżeczki mielonego cynamonu masło Sposób wykonania: Miód wymieszać z masłem i doprowadzić do wrzenia po czym wlać śmietankę i doprawić do smaku cynamonem. Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając około 4-5 minut. Po tym czasie przelać na plastikową…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Kuleczki kokosowe
by Paulina Piwowar • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. kaszy manny 3 szkl. mleka sól 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki słodkiego kakao łyżka oleju Sposób wykonania: Kasze zalać mlekiem, doprawić solą oraz cukrem po czym postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować około 10 minut. Po tym czasie gdy masa zgęstnieje, rozłożyć…
Ciastka
Kulki śliwkowe
by Patrycja Walasek • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich sok i skórka starta z cytryny łyżka masła 2-3 białka 2 łyżki kaszy manny 2/3 szkl. syropu owocowego 2 łyżki płatków owsianych oliwa Sposób wykonania: Śliwki drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem, dodać jeszcze połowę orzechów oraz syrop owocowy. Całość wymieszać…
Ciastka
Greckie ciasteczka
by Adrianna Golonka • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie 1 szkl. miodu ½ kostki masła 200 g mielonych orzechów włoskich 150 g migdałów sok z wyciśniętych pomarańczy i cytryn Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić i pokroić na 4 części. Następnie migdały posiekać i połączyć z orzechami. Następnie jeden płat ciasta rozłożyć na dnie formy opłukanej zimną wodą , na nim…
Ciastka
Ciasteczka zawijane
by Bożena Kuczera • • 0 Comments
Składniki: 2/3 szkl. drobnego cukru ¾ szkl. zmielonych migdałów ¼ szkl. mąki 2 białka 1 jajko 4 łyżki stopionego masła łyczka cukru waniliowego mąka 150 g czekolady 2 łyżki masła kilka kropli aromatu waniliowego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem i mąką po czym wlać roztrzepane białka oraz jajko. Całość dokładnie zmiksować i dodać masło…