Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 4 jogurty bałkańskie ¾ szkl. oleju 6 jajek 2 szkl. cukru 4 budynie cytrynowe aromat cytrynowy bakalie cukier waniliowy tłuszcz Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru do białości, wówczas dodać olej, proszki budyniowe, jogurty orz sparzone wrzątkiem bakalie. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, wymieszaną z aromatem…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Napoleonki Marleny
by Marlena Kocur • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie cukier puder koncentrat kremu karpatka 2 żółtka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym przekroić na pół i ułożyć na blasze opłukana zimną wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut. W miedzy czasie przygotować krem według opisu na opakowaniu po czym wbić do…
Ciastka
Wiatraczki z migdałami
by Joanna Skrzypiec • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie 50 g zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów 100 g dżemu morelowego 2 białka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta imbiru Sposób wykonania: Do dżemu dodać białka, migdały oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cynamonem oraz imbirem. Następnie z lekko rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty na środku których położyć…
Ciastka
Rogaliki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mąki 1 margaryna 7 dkg drożdży szczypta soli ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać mąkę połączyć z pozostałymi składnikami dobrze zagnieść. Na stolnicy rozwałkować ciasto ,pokroić w trójkąty ,wypełnić ulubionym farszem <mięsnym ,grzybowym ,powidłami.> .Zwinąć rogalik, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
Ciastka
Ciasteczka owsiane z migdałami
by Danuta Krause • • 0 Comments
Składniki: 50 g płatków owsianych 150 g migdałów 150 g orzechów 3 białka ¾ szkl. cukru pudru masło Sposób wykonania: Płatki uprażyć na suchej patelni po czym zmiażdżyć ja wałkiem. Następnie migdały oraz orzechy sparzyć wrzątkiem i posiekać. Białka ubić w trakcie dosypując stopniowo cukier puder. Gdy masa zacznie odrywać się od trzepaczki dodać migdały,…