Składniki: 2 szklanki sezamu 2 szklanki cukru szklanka miodu 1-3 krople olejku pomarańczowego owoce do przybrania Sposób wykonania: Do rondla wsypujemy cukier zalewamy miodem i podgrzewamy. Następnie na patelni przyrumienić sezam i dodać go do miodu razem z olejkiem pomarańczowym. Blachę wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ostygnięty sezam. Pozostawimy przez chwile aby sezam zesztywniał…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Koperty Kamila
by Kamil Jasik • • 0 Comments
Składniki: 15-20 dkg masła jajko łyżka cukru pudru 30 dkg mąki kwaśna śmietana marmolada lub dżem sól tłuszcz Sposób wykonania: Masło, jajko, mąkę, cukier, sól oraz śmietanę zagnieść aby powstało elastyczne cisto. Następnie rozwałkować ją 3 razy tak jak cisto francuskie. Poprzekrawać w prostokąty na każdym z nich ułożyć trochę dżemu lub marmolady. Zawijamy każdy…
Ciastka
Kuleczki czekoladowe
by Jan Polkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki obranych orzechów włoskich 1 szklanka pokruszonego ciasta drożdżowego 25 dag cukru 2 cytryny 1 kieliszek rumu 6 dag czekolady 1/8 l mleka 3 dag wiórków kokosowych Sposób wykonania: Ciasto drożdżowe wymieszać z cukrem po czym dodać zmielone orzechy. Następnie dodać sok oraz startą skórkę z cytryny. Wlać rum, mleko z rozpuszczoną czekoladą.…
Ciastka
Babeczki z granatem
by Agata Pankiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka musli z płatkami i bakaliami 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła pół opakowania budyniu 1 szklanka mleka do budyniu cukier do smaku pół owocu granatu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić, płatki w musli rozdrobnić, bakalie posiekać. Dodać z cukrem waniliowym oraz masłem do czekolady. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć…
Ciastka
Ciastka z dziurką
by Ola Sobiech • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg mąki 1/2 twarogu 1/2 szkl. cukru 1 łyżka sodki 4 jaja bez dwóch białek 0,5 kostki masła 2 płaskie łyżeczki octu Sposób wykonania: Twaróg razem z margaryną przetrzeć przez maszynkę. Następnie jaja rozetrzeć z cukrem i dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić po czym rozwałkować placki grubości ok. 0,5 cm. Z ciasta…