Ciasto: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego sól Farsz: 600 g wydrylowanych wiśni 2 łyżeczki cynamonu 200 g cukru pudru 150 g masła 80 g bułki tartej 60 g zmielonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrabiać w…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Strudel z winogronami
by Malwina Banasik • • 0 Comments
Ciasto: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego sól Farsz: 150 g mielonych orzechów włoskich 1 kg winogron 150 g masła 200 g cukru Sposób wykonania: Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być…
Ciasta
Ciasto na węgierski strudel
by Malwina Banasik • • 0 Comments
Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego sól Sposób wykonania: Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza. Z powstałego ciasta uformować kulę, którą…
Ciasta
Baba bezowa z migdałami
by Kornelia Łapińska • • 0 Comments
Mazurek
Mazurek migdałowy Iwony
by Iwona Jurkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. słodkich migdałów 25 sztuk gorzkich migdałów 12 łyżek miękkiego masła 1 szkl. cukru 3 jajka 1-2 łyżki śmietanki mąką ½ łyżki masła Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości. Następnie migdały zemleć i wymieszać z masłem. Dodać jeszcze jajka, cukier, 2 łyżki śmietany oraz mąkę ( powinno być jej tyle aby ciasto…