Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel z wiśniami

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól

    Farsz:

  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 80 g bułki tartej
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich

    Sposób wykonania;
    Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
    Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
    Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
    Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
    Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
    Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
    Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
    W między czasie bułkę tartą przesmażyć na maśle i polać nim ciasto.
    Posypać orzechami, wiśniami, cynamon oraz cukrem.
    Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa. Ułożyć strudel na blasze wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *