Ciasto:
Farsz:
Sposób wykonania;
Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
W między czasie bułkę tartą przesmażyć na maśle i polać nim ciasto.
Posypać orzechami, wiśniami, cynamon oraz cukrem.
Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa. Ułożyć strudel na blasze wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.