Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 10 jajek
- 2 szkl. cukru
- 12,5 dag masła
- 1 szkl. śmietany
- 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej
- 1 aromat waniliowy
- 20 dag rodzynków
- 15 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- tłuszcz
- bułka tarta
Składniki:
Składniki: 1 krążek ciasta francuskiego 4 banany 5 dag masła 5 dag brązowego cukru ½ szkl. mleka kakaowego 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić w plasterki, które obrumienić na maśle. W między czasie ciastem wylepić formę i nakłuć go kilkakrotnie widelcem. Następnie jajko roztrzepać z dodatkiem mleka, cukru oraz wiórkami…
Składniki: 25 dag ciasta francuskiego 2 kg jabłek 10 dag masła 20 dag cukru Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plasterki , które ułożyć w formie posypanej cukrem. Następnie polać je masłem i posypać cukrem. Przykryć je rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 30 minut. Po upieczeniu odwrócić aby…
Składniki; 2 gotowe blaty biszkoptowe Krem: 2 szkl. mleka 3 płaskie łyżki maki 200 g masła 4 żółtka ¼ szkl. cukru 1/3 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 200 g bakalii Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtka razem z cukrem roztrzepać i dodać do…