Składniki: 25 dkg migdałów 25 dkg cukru 1/8 litra wody sok z jednej cytryny ½ łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę. W rondelku ugotować z cukru, wody i octu syrop tak żeby był ciągnący i nieco schłodzony ucierać. Dodać sok cytryny i przyrumienione migdały.
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Placek wujka Krzyśka
by Piotr Nurzyński • • 0 Comments
Składniki: 15 dag. cukru 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki kaszy manny jajko 20 dag masła ½ kg mąki 15 dag miodu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. mleka łyżeczka sody 2 łyżki rumu 10 dag smalcu żółtko Sposób wykonania; Do maki wbić jajko, dodać smalec, miód, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę rozcieńczona w…
Ciasta
Tort bezowy z wiśniami
by Jola Król • • 0 Comments
Składniki: gotowy blat bezowy tabliczka gorzkiej czekolady 500 g wiśni 5 żółtek ¾ szkl. cukru 2 cukru waniliowe 2 szkl. śmietanki łyżka kakao 50 g wiórków czekoladowych 3 małe beziki kilka wiśni kilka listków melisy Sposób wykonania: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej po czym posmarować nią blat biszkoptowy. Następnie wydrylowane wiśnie zmiksować razem z 5…
Biszkopty
Tort biszkoptowy
by Julia Pawłowska • • 0 Comments
Ciasta
Ciasto Bożeny
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 3 gotowe blaty biszkoptowe 700 g białego sera ¾ szkl. cukru pudru 5 żółtek kostka masła galaretka cytrynowa 2 łyżki sypkiej czekolady gotowa polewa Sposób wykonania: Ser, masło oraz cukier zmiksować po czym nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Następnie galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, gdy ostygnie dodać do serowej masy. Dokładnie…