Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek wujka Krzyśka

Składniki:

  • 15 dag. cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • jajko
  • 20 dag masła
  • ½ kg mąki
  • 15 dag  miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mleka
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki rumu
  • 10 dag smalcu
  • żółtko

    Sposób wykonania;
    Do maki wbić jajko, dodać smalec, miód, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę rozcieńczona w odrobinie wody.
    Całość dokładnie wyrobić na kruche ciasto, które podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec w rozgrzanym piekarniku.
    W między czasie mleko doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kaszę i gotować 10 min.
    Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
    Następnie masło utrzeć razem z żółtkiem oraz cukrem i pod koniec ucierania dodawać ugotowana kaszę.
    Powstałym kremem przełożyć upieczone blaty ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *