Składniki:
- 15 dag. cukru
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki kaszy manny
- jajko
- 20 dag masła
- ½ kg mąki
- 15 dag miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mleka
- łyżeczka sody
- 2 łyżki rumu
- 10 dag smalcu
- żółtko
Sposób wykonania;
Do maki wbić jajko, dodać smalec, miód, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę rozcieńczona w odrobinie wody.
Całość dokładnie wyrobić na kruche ciasto, które podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec w rozgrzanym piekarniku.
W między czasie mleko doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kaszę i gotować 10 min.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Następnie masło utrzeć razem z żółtkiem oraz cukrem i pod koniec ucierania dodawać ugotowana kaszę.
Powstałym kremem przełożyć upieczone blaty ciasta.