Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mazurek

Mazurek wykwintny

Składniki: 40 dag masła  40 dag mąki 15 dag cukru 15 dag migdałów w płatkach posiekane orzechy laskowe rodzynki sułtańskie drobno starta skórka z cytryny konfitura z wiśni kondenzowane kolorowe owoce  4 gotowane żółtka 1 żółtko surowe szczypta soli 1 całe jajko do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały Sposób wykonania: Utrzeć miękkie masło…

Mazurek czekoladowy

Składniki: ciasto: • 25 dag krupczatki • 18 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 żółtka warstwa czekoladowa: • 4 jaja • 25 dag cukru • 25 dag czekolady • 12 dag mąki krupczatki • 12 dag rodzynków • 12 dag migdałów lukier: • 50 dag cukru w kostkach • łyżeczka octu 6-proc.…

Mazurek bakaliowy

Składniki: 25 dag bakalii 25 dag cukru 25 dag masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 łyżka śmietany mąka ile zabierze ciasto Sposób przyrządzenia: Migdały, orzechy zemleć i utrzeć z cukrem. Masło ukręcić na puch, zmieszać z bakaliami, wbić jajka, wlać śmietanę i dodać mąki, ile zabierze, aby ciasto było prawie gęste. Wygnieść dobrze,…

Mazurek rodzynkowy

Składniki: Ciasto: • 60 dag mąki • 25 dag cukru • 25 dag masła • 25 dag rodzynków • 0.5 szklanki słodkiej śmietanki • 3 żółtka • 1 jajko • 0.5 łyżeczki soli  Polewa: • 5 dag migdałów • białko • 5 dag grubego cukru Sposób przyrządzenia: Rodzynki umyć. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie,…

Mazurek pomarańczowo-jabłkowy

Składniki: • 30 dag mąki • 20 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 żółtka masa: • 25 dag pomarańczy • 30 dag jabłek • 1 szklanka cukru • kilka orzechów włoskich • 5-6 łyżek wody Sposób przyrządzenia: Mąkę posiekać z dobrze schłodzonym masłem, wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka i nożem wymieszać…