Składniki:
- 25 dag bakalii
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka śmietany
- mąka ile zabierze ciasto
Sposób przyrządzenia:
Migdały, orzechy zemleć i utrzeć z cukrem. Masło ukręcić na puch, zmieszać z bakaliami, wbić jajka, wlać śmietanę i dodać mąki, ile zabierze, aby ciasto było prawie gęste. Wygnieść dobrze, rozprowadzić cienką warstwą na blasze, piec w piekarniku w temperaturze 150 – 200 st. C przez około półgodziny godziny. Po ostudzeniu polukrować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dotąd, aż rozpuści się cukier. Następnie pianę wymieszać z szampanem. Śmietanę ubić na krem, wymieszać z likierem kawowym i połączyć z ubitą pianą. Deser nakładać od razu do pucharków, dekorować orzechami oraz ciastkami.