Składniki:
Ciasto:
• 60 dag mąki
• 25 dag cukru
• 25 dag masła
• 25 dag rodzynków
• 0.5 szklanki słodkiej śmietanki
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 0.5 łyżeczki soli
Polewa:
• 5 dag migdałów
• białko
• 5 dag grubego cukru
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki umyć. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać posiekane, oziębione masło, rodzynki, cukier, śmietanę, żółtka i sól, zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, po czym rozwałkować cienkie placki, smarować je białkiem i posypywać posiekanymi migdałami (bez skórki) oraz grubym cukrem. Układać jeden na drugim w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formie. Piec około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.