Składniki:
• 10 białek
• 10 łyżek cukru pudru
• cukier waniliowy
• 10 dag łuskanych orzechów laskowych lub migdałów
• 10 dag suszonych śliwek bez pestek
• 10 dag suszonych gruszek lub jabłek
• 10 dag rodzynków
• 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
• wiśnie z kompotu
• tarta bułka i tłuszcz do smarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Suszone owoce namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, odcedzić i posiekać razem ze skórką pomarańczową. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, wysypanej tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ułożyć na owocach. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migdałami). Piec w słabo nagrzanym piekarniku około 25-30 minut, ciasto nie może się zrumienić. Gotową bezę przybrać wiśniami z kompotu.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
3 comments for “Beza owocowa”